abstractright abstractright

Tapiolan maanalainen keskuspysäköinti – Tapiola Park

Tapiolan yli 400 000 m3:n kokoinen keskuspysäköinti on valtaisa parkkiluola. Sitä rakennettiin Länsimetron ohessa ja suunniteltiin rakennustöiden aikana. Silti työ valmistui kalliorakentamisen osalta jopa edellä aikataulusta.

Tapiolan maanalainen keskuspysäköinti, Tapiola Park valmistui maaliskuussa 2016. Tapiola Parkin valmistumisen myötä Tapiolan keskustassa on nyt yhteensä 2100 uutta pysäköintipaikkaa, joista 1650 nyt avatussa kalliopysäköinnissä.

Tapiolan keskuspysäköinti on Suomen suurin yhdessä vaiheessa rakennettu kalliopysäköintilaitos ja yhtenäinen julkiseen käyttöön louhittu luolasto. Siinä on osittain jopa neljä pysäköintitasoa päällekkäin. Hissiyhteyksiä luolaan on kauppakeskus Ainoasta, Heikintorilta ja kulttuurikeskuksesta. Autoilla Tapiolan maanalaiseen keskuspysäköintiin pääsee Tapiolantien liikenneympyrän keskeltä sekä Etelätuulentieltä. Luolasto on hyvin suuri.  Tapiola Parkin kokonaispinta-ala on 83 470 m2, eli luolastoon mahtuisi esimerkiksi Helsingin olympiastadion tai neljä eduskuntataloa.

Siton tehtävänä on ollut hankkeessa kalliorakennesuunnittelu, geotekninen suunnittelu, liikenne- ja opastesuunnittelu sekä Kulttuurikeskuksen hissikuilun rakennesuunnittelu.

Sito tuli alun perin hahmottelemaan pysäköintilaitosta Heikintorin alle jo vuonna 2006. Vasta Länsimetropäätöksen jälkeen alkoi tapahtua nopeasti. Tapiolan keskuksen uudistamisen ja Tapionaukion pysäköintilaitoksen peruskivi muurattiin 15.9.2011.

Tapiola Park on kuuden kiinteistöyhtiön sekä Espoon kaupungin ja Länsimetron omistama kiinteistöyhtiö, jonka suurin omistaja on LähiTapiola. Pysäköintilaitoksen investointi on noin 115 miljoonaa euroa. Tapiola Parkin pääsuunnittelija on Arkkitehtitoimisto HKP Oy/arkkitehti Jukka Hyvämäki, rakennuttamistehtävistä on vastannut Indepro Oy ja sisustusvaiheesta vastasi SRV Rakennus Oy. Jo aikaisemmin valmistuneen saamaan kokonaisuuteen kuuluvan Tapionaukion pysäköintilaitoksessa pääurakoitsijana toimi Lemminkäinen Infra Oy saman suunnitteluryhmän suunnitelmien mukaan.