abstractright abstractright

Oulun Rotuaarin uusi ilme

Aikanaan kiivastakin vastustusta kohdannut Oulun kuulu kävelykatu Rotuaari on lunastanut paikkansa kaupungin kesäisenä olohuoneena. Se on jopa palkittu elävänä kaupunkikeskustana.

Oulun Kirkkokadun osa välillä Saaristokatu – Pakkahuoneenkatu muutettiin kävelykaduksi kesällä 1987 ja vuonna 1988 järjestettiin nimikilpailu, jonka tuloksena kävelykatualue sai nimen Rotuaari.

Tapaamis- ja tapahtumapaikka

Rotuaari ja etenkin sen keskusaukio on saanut viimeisten 20 vuoden aikana keskeisen sijan Oululaisten tapaamispaikkana, jonka tapahtumista mainittakoon tulppaani- ja veistoskatu, tiernapoikakilpailu, kollikissakilpailu, säärikilpailu, viinijuhla sekä Rotuaari Piknik.

Oulun Tekninen keskus käynnisti syyskuussa 2009 Rotuaarin peruskorjauksen rakennussuunnittelun, jonka pääsuunnittelijana toimi Sito Oy. Rotuaarin alueen tekninen verkosto oli vanhentunutta ja alue kaipasi uutta kaupunkikuvallista ilmettä. Suunnittelutyö käsitti Kirkkokadun, Kauppurienkadun ja Isokadun keskeisimmät jaksot.

Työ ajoittui kolmelle vuodelle. Ensimmäisessä vaiheessa laadittiin katu- ja rakennussuunnitelmat Kirkkokadulle, joka muodostaa aukioineen Rotuaarin keskeisimmän kävelyalueen ja tapahtumapaikan.

Rotuaarin uusi ilme

Kirkkokadun suunnittelun tavoitteena on ollut uudistaa kävelykatua ja aukioita niin, että ne houkuttelevat kaupunkilaisia viihtymään ja mahdollistavat entistä monipuolisemman kaupunkielämän. Suunnittelutyön pohjana on ollut Oulun keskustan katuympäristön yleissuunnitelma vuodelta 2003.

Työn aluksi tarkistettiin yleissuunnitelman jo osittain vanhentuneita lähtökohtia, suunnitteluun sisällytettiin aiempaa suurempi esiintymislava ja yleissuunnitelmasta poiketen suunnitelmassa säilytettiin Rotuaarin pallo, joka on muodostunut alueen maamerkiksi.

Perusparannuksen tavoitteena oli kadun toimivuuden ja ilmeen parantaminen uusimalla mm. kadun päällysteet, kalusteet ja katuvalaistus sekä julkisivu- ja juhlavalaistus. Katu päällystettiin luonnonkivilaatoin, joiden raitakuvion ja värien idea perustuu pohjalaiseen räsymattoon. Suunnittelun tavoitteena on myös esteettömän liikkumisen parantaminen. Juhlavalaistuksen tavoitteena on korostaa erityisesti Oulua Tierna-kaupunkina.

Peruskorjauksen yhteydessä uusittiin myös kadun rakenteet, kuivatus ja kaikki kadun alla olevat verkostot. Koko kävelykatualue varustetaan sulanapitojärjestelmällä, joka takaa miellyttävän liikkumisen kadulla kaikkina vuodenaikoina.

Rotuaarin esiintymislavan uusimisen tavoitteena oli parantaa esiintymislavan varustetasoa niin, että Rotuaarilla voidaan jatkossa järjestää entistä monipuolisemmin erilaisia tapahtumia ympäri vuoden.

Työ valmistui vuonna 2012.