abstractright abstractright

Erottajanaukion peruskorjaus

Sito suunnittelee Erottajanaukion merkittävän peruskorjauksen.
Aukiosta tulee kaupunkilaisten uusi kohtauspaikka.

Sito on saanut tehtäväkseen aivan Helsingin sydämessä sijaitsevan Erottajanaukion peruskorjauksen suunnittelun. Toimeksiantoon kuuluu aukion arkkitehtisuunnittelu, maisema-arkkitehtuuri, katu- ja rakennussuunnittelu sekä kunnallistekninen suunnittelu.

Jos helsinkiläinen tuntee hämmennystä miettiessään, missä ihmeessä moinen Erottajanaukio mahtaa sijaita, ei se ole mikään ihme. Aukion tämänhetkinen kunto ja ilme viestivät eräänlaisesta keskeneräisyydestä. Nykyisellään varsin sekava, lähinnä päätepysäkkikäytössä oleva aukioparka ei helposti jää mieleen. Se on toiminut jo pitkään päätepysäkkinä ja huoltokäytössä. Stockmannin vuonna 2006 pysäköintiajokäytöstä poistunut ajoramppikin siinä sijaitsee. Ruotsalaisen teatterin ja muutaman ravintolan huoltoajo käy sen kautta ja sijaitseepa siellä työmaakonttikin kuljettajien taukotilarakennuksena.

Erottajanaukio ansaitsisi parempaa. Aukio kuuluu valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön (RKY). Sen nykyinen tilallinen hahmo on ollut nähtävissä jo 1800-luvulla. Aukion sijainti kävelykeskustassa on erinomainen Mannerheimintien ja Esplanadien risteyskohdassa. Erottajanaukio on merkittävä kaupunkirakenteen nivelkohta Helsingin historiallisessa ydinkeskustassa.

Suunnittelu käynnissä

Erottajan asemakaavamuutos on ollut lainvoimainen vuodesta 2014 ja nyt sen peruskorjauksen suunnittelutyössä on vihdoin päästy toden teolla vauhtiin. Aivan yksinkertaisesta tehtävästä ei ole kysymys. Ensinnäkin aukiosta on tarkoitus luoda paitsi turvallinen, luonteva läpikulkutila, myös luonteva, viihtyisä ja tyylikäs kaupunkitila, jossa voidaan kätevästi järjestää monenlaisia pienimuotoisia tapahtumia. Aukion keskelle tulee pysyvä kioski. Aukion suunnittelussa huomioidaan kulttuurihistoriallisten arvojen säilyttäminen, korostaminen ja mahdollinen palauttaminen.Siton suunnittelutehtävään sisältyy myös ympärillä olevien vilkasliikenteisten katujen liikennejärjestelyjen katu- ja rakennussuunnittelu.

Kun suunnitellaan merkittävää kaupunkitilaa aivan historiallisen keskustan kupeessa, työhön osallistuu monen alojen asiantuntijoita. Arkkitehtuurista vastaa arkkitehti SAFA Jenni Lautso ja maisema-arkkitehtina hankkeessa on Aino Leskinen. Valaistussuunnittelijana on maisema-arkkitehti TaM Suvi Saastamoinen. Erottajanaukiolle on tulossa myös ruotsalaisen Eva Langen taideteos.

Alun perin oli tarkoitus, että Erottajanaukion kasvojen kohotus valmistuisi Suomen satavuotisjuhlavuodeksi, mutta aivan siihen ei ehditä. Suunnitelmat valmistuvat kyllä ensi vuodeksi, mutta työt jatkuvat vuodelle 2018.

Teksti Dakota Lavento