abstractright abstractright
Nyheter

I Joensuu cyklar man året runt

I Joensuu tar man sig fram genom att gå och cykla. Staden har större möjligheter att ta sig fram till fots eller med cykel än landet i genomsnitt, och valdes till årets cykelkommun år 2014. Motiveringen för priser var stadens målinriktade utveckling av cykelförhållandena och ambitiösa inställning till att främja cykling. Sito har under årens lopp deltagit i flera projekt i syfte att utveckla cyklingen i Joensuu.

Vintercyklingkampanj

Våren 2014 inleddes Siros och Joensuu stads gemensamma kampanj Joensuus fyra cykelårstider för att säkerställa främjande av cykling i staden. Inom ramarna för projektet ordnas olika evenemang, så som cykelutfärder, tävlingar och temadagar. Det mest synliga evenemanget och höjdpunkten för projektet torde dock vara vintercyklingkampanjen, som närmar sig sitt slut då vårsolen tittat fram.

Under hösten sökte man deltagare som förband sig till att cykla under vintern 2014–2015 och rapportera om sina erfarenheter och observationer. För kampanjen valdes ”vintercyklingsagenter” som inkluderade både personer som testade vintercykling för första gången och erfarna vintercyklister. Agenterna har alla en önskan om att uppmuntra invånarna i staden att bekanta sig med cykelrutterna och testa hur lätt det är att ta sig till olika platser i staden på cykel.

Följ med vintercyklingsagenternas vardag

Vintercyklingsagenterna har delat med sig av sina erfarenheter under hela vintern. Exempelvis i januari har man rapporterat om ekolösögonfransar och flygturer samt kinesiska souvenirer för vintercykling.

Du kan följa med vintercyklisterna på bloggen samt på Facebook (sökord Kävely ja pyöräily nousuun Joensuun seudulla). Du kan även läsa om agenterna i tidningen tidningen Poljin (2/2015, s.13)