abstractright abstractright
Nyheter

Sito deltar i det sista E18-motorvägsavsnittet

Trafikverket har fattat ett beslut om tjänsteleverantör för E18-motorvägen mellan Fredrikshamn och Vaalimaa som förverkligas med livscykelmodell. Sammanslutningen mellan Meridiam Infrastructuren och YIT Rakennus Oy valdes som tjänsteleverantör.

 

Trafikverket mottog tre anbud och har nu som mål att underteckna ett 20 år långt serviceavtal med vinnaren sommaren 2015. Byggarbetet inleds hösten 2015 och motorvägen bedöms stå klar i sin helhet år 2018.

För planeringen av projektet svarar en konsultgrupp sammansatt av Sito Oy och Ramboll Finland Oy.

– Planeringen av vägar och broar är uppdelad mellan byråerna på så vis att Sito ansvarar för planeringen av den västra delen från Fredrikshamn till Saarasjärvi och Ramboll för delen från Saarasjärvi till riksgränsen. Sito planerar även Rasa-ahonmäki-motorvägstunneln, som är en del av projektet, berättar Hannu hilli som är ansvarig för anbudet på Sito.

– Detta är ett viktigt projekt för Sito. Sito har utarbetat E18-konstruktionsplaner för delarna Muurla-Lojo, Lojo-Lojoåsen, Forsby-Kotka och passagen förbi Fredrikshamn. ”Det känns bra att även vara en del av projektet som omvandlar E18- filen till motorväg”, säger Markus Väyrynen, branschdirektör för väg på Sito.

Delen i fråga är den sista delen av E18-motorvägen som går genom Finland från Åbo till östgränsen. Projektet förverkligas med livscykelmodell (PPP, Public Private Partnership), där tjänsteleverantören ansvarar för finansieringen av projektet samt planering, konstruktion och underhåll.

Tilläggsuppgifter: Hannu Hilli