abstractright abstractright

Rakennusinsinööri Juha Lahti, suunnittelupäällikkö, Kaupunkitekniikka

Juha Lahti jos kuka tuntee Helsingin uusista kaupunginosista nimenomaan Kalasataman läpikotaisin.

Kaupunkitekniikassa on monipuolisia projekteja ja kiinnostavia haasteita.

Ja jos tarvitaan kokenutta projektinjohtajaa aluerakennushankkeeseen, katse kääntyy väkisinkin Juhan suuntaan. Kalasataman lisäksi hän on vetänyt Helsingin kaupungin viime aikojen merkittävistä aluerakennushankkeista Jätkäsaarta, Arabianrantaa ja Hermannia.

Neljätoista vuotta Helsingin kaupungin rakennusvirastosta sai miehen kaipaamaan uusia haasteita ja kaksi vuotta sitten hän siirtyi pöydän toiselle puolelle Sitoon. Vaikka kyseessä ei mikään lähestyvän viisikymppisen kriisi ollutkaan, Juhasta alkoi tuntua, että oli aika vaihtaa työnantajaa, ennen kuin on liian myöhäistä lähteä.

– Kalasataman parissa työskentelen tosin edelleen, siitä en päässyt eroon, hän nauraa. – Teemme sellaisia töitä, jotka olen alun perin itse tilannut.

Uudenlaisia haasteita Juha kaipasi kaupungin palveluksessa vietettyjen ehkä hieman suoraviivaisten vuosien jälkeen ja niitä hän kertoo saaneensa. Käynnissä hänellä on yli 20  aktiivista projektia. Tosin niistä 85 prosenttia on maantieteellisesti Kalasataman alueella. Projektit ovat myös hyvin erilaisia ja vaihtelevat muutaman tuhannen euron kokoisista usean sadan tuhannen euron hankkeisiin.

– Jokainen on omalla tavallaan haastava ja pienemmät hankkeet saattavat itse asiassa olla työläämpiä, hän huomauttaa.

Konsulttityö ei ole Juhalle vierasta, sillä ennen kaupungin palvelukseen siirtymistään hän ehti työskennellä kymmenen vuotta Viatekilla. Ajat ovat kuitenkin muuttuneet ja työn luonne tietyiltä osin samoin. Nykyisin asukkaat ovat aikaisempaa paljon aktiivisempia asuinalueensa kehittämisen suhteen ja esimerkiksi viestintä on otettava hankkeissa huomioon aivan toisella tavalla kuin aikaisemmin.

Juha sanoo, että toivoi kaksi vuotta sitten työpaikan vaihdoksen tuovan uutta virtaa elämäänsä. – Työn vauhti ei sinänsä tullut yllätyksenä. Työpäivät ovat nykyisin pitempiä. Työpaikka on vilkkaampi ja dynaamisempi ja työyhteisö on mukava. Sitolaisena todella viihtyy, hän summaa.

Juha valmistui rakennusinsinööriksi Wärtsilän teknillisestä oppilaitoksesta Joensuusta (1961-1996) vuonna 1990. Juha kertoo olevansa niitä ihan oikeita rakennusinsinöörejä, joten on enemmänkin sopivaa, että vapaa-ajallaankin hän rakentaa. Jo 1,5 vuoden ajan hän on pykännyt perheelleen hartaasti kesämökkiä.

Perhe, vaimo ja kaksi teini-ikäistä lasta sekä kissat Viiru ja Miiru asuvat maalla Kirkkonummen Oitmäessä. Perheeseen kuuluu myös hyvin tärkeä jäsen, isännän mukaan vähän turhankin vilkas käyttölinjan labradori Iita, joka harrastaa metsästystä Juhan kanssa.

teksti: Dakota Lavento