abstractright abstractright
Uutiset

Teuvan kirkko seisoo terveillä jaloilla

Kirkon perustuksia tutkineen DI Petteri Kronqvistin uutiset Teuvan seurakunnalle ovat suuri helpotus. Kivikirkon 1950-luvulla savimaahan juntatut kuusi- ja mäntypaalut ovat edelleen täysin kunnossa.

Teuvan kirkon perustusten hyvä kunto on myös kulttuuri- ja arkkitehtuurihistoriallisesti hieno asia. Teuvan ns. uusi kirkko on nimittäin todellinen helmi. Edellisen kirkon palon jälkeen vuonna 1950 hyvin pikaisella aikataululla rakennetun näyttävän kirkon suunnitteli arkkitehti Elsi Borg. Sisältä löytyy Tove Janssonin suoraan kirkon seinään maalaama alttaritaulu, jota erityisesti japanilaiset turistit käyvät ihailemassa. Se onkin ainut rakastetun taiteilijan maalaama alttaritaulu.

2017_teuvan_kirkon_alttaritaulu
Teuvan kirkon alttaritaulun on maalannut Tove Jansson. Kuva: Petteri Kronqvist.

Teuvan hieno kirkko rakennettiin edeltäjänsä tavoin savimaalle. – Savea on kirkon alla moreenin päällä lähes 20 metriä, Petteri Kronqvist kertoo.

Tällaiselle savimaalle perustaminen olisi nykytekniikallakin haastava tehtävä. Ennen betonipaalujen aikaa raskaiden rakennusten paaluttamiseen käytettiin pitkiä mänty- tai kuusitukkeja. Kovaan maahan tai kallioon ylettyessään ja pohjaveden pinnan alapuolella hapettomassa tilassa pysyessään ne hoitavat hommansa erinomaisesti parhaimmillaan jopa satoja vuosia.

Teuvalla kuitenkin alettiin pelätä pahinta, kun kirkon portaisiin ilmestyi halkeamia ja pihamaalla alkoi näkyä huolestuttavia merkkejä maan painumisesta aivan kirkon seinustoilla.

Perustustutkija on salapoliisi ja asiantuntija

Paikalle kutsuttiin Siton rakennusten perustusten tutkimisen ekspertti Petteri Kronqvist. Hän todella tietää, miltä puupaaluille perustettujen rakennusten alla tapahtuu. – Harva tulee ajatelleeksi, miten paljon arvorakennuksia on edelleenkin puupaaluperustusten varassa esimerkiksi Helsingin keskustassa, hän huomauttaa.

Pohjaveden alapuolella puupaalut pysyvät kunnossa, mutta jos pohjaveden taso pääsee syystä tai toisesta laskemaan, ongelmia on ennemmin tai myöhemmin edessä. Silloin tarvitaan asiantuntijaa selvittämään, missä vika piilee ja miten perustuksia voidaan vahvistaa ja korjata.

Petteri on vielä lähes 20 vuoden erikoistumisenkin jälkeen työstään riemastuttavan innostunut. Jokainen kohde kun on erilainen ja työ hyvin vaihtelevaa. – Siinä pääsee yhdistämään salapoliisin, tutkijan ja asiantuntijan roolit luontevasti.

Ensimmäisenä uudessa projektissa töihin pääsee salapoliisi Kronqvist, joka penkoo arkistoista kaiken mahdollisen historiatiedon. Hyötyä selvitystyössä on erityisesti kaikesta pohjatutkimustiedosta ja rakennusaikaisista suunnitelmista kuten esimerkiksi paalutus-, perustus-, alapohja- ja kuivatussuunnitelmista. – Teuvalla kävimme läpi sekä seurakunnan että kunnan arkistot ja haastattelimme jo eläkkeelle jäänyttä työntekijää.

Paikan päällä selvitetään, mitä rakennus ja sen ympäristö kertoo: tutkitaan painumat ja halkeamat tarkasti ammattilaisen silmin.

2017_teuvan_kirkko_perustukset_lev600pxSen jälkeen laaditaan tutkimusohjelma piilevien ongelmien selvittämiseksi. Liikkeelle on usein lähdettävä maaperätutkimuksista, jos sellaisia ei ole käytettävissä. Teuvan kirkon ryömintätilassa päästiin lapiohommiin. Pohjatutkimusten kenttätöistä vastasi Siton alihankintana GeoUnion Oy. Koekuopista eri puolilta kirkkoa kaivettiin neljän anturan alta esiin saven seasta viiden puupaalun yläpäät. Pohjavesi pumpattiin pois kuopista hetkellisesti työtä haittaamasta. Puupaalujen kuntoa testattiin koruttomasti kokeilemalla, miten syvälle puukon terä siihen uppoaa.

Tässä vaiheessa kaikki paikalla olijat saattoivat huokaista helpotuksesta, sillä puupaalut olivat säilyneet ensiluokkaisessa kunnossa.

Kuva: Koekuopista kaivettiin pistokoeluonteisesti esiin puupaalun yläpäitä eri puolilta kirkkoa. Niiden kuntoa testattiin puukon avulla.

Seurannalla mielenrauhaa

– Jatkoseurantaa varten asennettiin pohjaveden havaintoputket mittaamaan pohjavedenpinnan tasoa. Kun pohjaveden taso pysyy paalujen yläpuolella jatkossakin, paaluperustus pysyy kunnossa, Petteri Kronqvist vakuuttaa.

Savimaalle perustetun kirkon osalta painumista on joka tapauksessa viisasta seurata tarkkaan, joten rakennuksen nurkkiin asennettiin myös painumamittauspultit. Tarkkavaaituspisteistä voidaan seurata rakennuksen painumista jatkossa. – Säännölliset seurantamittaukset varoittavat ajoissa mahdollisista ongelmista, sillä mitään ei tapahdu äkillisesti. Pelkillä seurantatoimenpiteillä saatetaan selvitä vuosikymmeniä eteenpäin, hän toteaa.

Maarakennustöitä tiedossa

Salapoliisi ja tutkija Kronqvistin työ ei vielä tähän päättynyt. Oli selvitettävä miksi kirkon portaisiin oli ilmestynyt halkeamia ja maa kirkon seinustoilla painunut, kun syynä ei kerran ollut paalutuksen lahoaminen. – Paksun savikon kokoonpuristumisesta johtuvasta maanpinnan painumisesta oli vähitellen seurannut maan valuminen kirkon alle ryömintätilaan sokkelipalkkien alta, mikä näkyi maan painumina, kallistumina ja onkaloina rakennuksen seinustoilla.

Seurakunnalla on edessä ennen seuraavaa talvea maarakennustöitä ongelman ratkaisemiseksi. Samalla korjataan portaat, luiskat ja laatoitukset.

Perustusten vahvistamiseen verrattuna kysymys on kuitenkin pikkujutuista.

Teksti: Dakota Lavento