abstractright abstractright
Uutiset

Sito selvitti miten citylogistiikka muualla rullaa

Selvityksessä kartoitettiin kymmeniä kansainvälisiä kevyen citylogistiikan jakeluratkaisuja ja arvioitiin laajassa sidosryhmätyöpajassa niiden soveltuvuutta Suomeen ja Helsinkiin.

Esimerkit liittyivät jakeluun, jakelujärjestelmiin, teknologisiin innovaatioihin kuten robottiajoneuvoihin ja laajempiin eri kaupunkien citylogistiikan kehittämisstrategioihin.

Helsinkiin soveltuvassa pilottihankkeessa voisi pieni jakeluasema sijaita Helsingin kantakaupungissa. Tavarat kuljetettaisiin jakeluasemalle isommalla kuljetuskalustolla ja loppujakelu suoritettaisiin kevyellä kalustolla kuten polkupyörillä, sähköpyörillä, pienillä sähköajoneuvoilla ja/tai työnnettävillä sähkökäyttöisillä välineillä. Jakeluasemalle soveltuvan tilan löytäminen Helsingin keskustasta todettiin hankkeessa haasteelliseksi. Pilottihankkeen tulisi olla mahdollisimman aikaisessa vaiheessa liiketaloudellisesti kannattava. Se toteutettaisiin yksityisten yritysten toimesta.

Kustannus- ja palvelutehokkailla kevyillä jakeluratkaisuilla voidaan vähentää raskasta jakeluliikennettä kaupunkien keskustoista ja lisätä kaupunkiympäristön viihtyisyyttä.

Selvitystä ohjasivat ja rahoittivat Helsingin kaupunki, Helsingin Seudun Liikenne ja Liikennevirasto. Työn toteutti Sito.

Blogi ja selvityksen tulokset on julkaistu Helsingin kaupungin verkkosivuilla.