abstractright abstractright
Uutiset

Reipasta sähkörullailua ja hienoja ideoita

Narinkkatorin Keksitään pyörä uudelleen –ideapajassa testattiin uudenlaista rullailua ja mietittiin, miten Helsingissä tulevaisuudessa pyöräillään.

Loppukesän kirkas auringonpaiste tarjosi parhaat mahdolliset olosuhteet Siton kaksipäiväiselle Elävä kaupunki Laiturilla –tapahtumalle 1.-2.9.2016. Keksitään pyörä uudelleen –ideapaja pysähtyi torstai-iltapäiväksi Helsingin Kamppiin Narinkkatorille. Siton Taika Tuunanen, Virpi Ansio, Eeva Kuikka, Emilia Väyrynen sekä Susan Sundell houkuttelivat ohikulkevia työstä ja opinnoista palaavia kaupunkilaisia miettimään, miten Helsingistä saisi vieläkin paremman pyöräilykaupungin ja tutustumaan samalla vähän tavanomaisesta poikkeaviin tapoihin rullailla.

mikko-rullaileeUusia, sähköisiä kaupunkiympäristössä käteviä liikkumismuotoja Narinkkatorille eristetyllä rullailuradalla esittelivät Segway ja Movementals. Erityisesti sähköpotkulauta näytti tuovan monesta aikuisesta kokeilijasta esiin piilevän eskarilaisen. Rullailu on todella hauskaa, oli apuna sähköä tai ei. Laitteita ehti kokeilla reilu sata ohikulkijaa. Uuden liikkumismuodon testaajat saivat palkinnoksi jäätelön liikkuvasta Segway-jäätelökiskasta.

segway-kioski

Nuorimmat kaupunkirullaajat ilahtuivat sinisistä Sito-ilmapalloista ja ohikulkijat pysähtyivät kysymään lisää sekä kaupunkimuotoilusta että Sitosta. Siton iskujoukko keräsi myös iltapäivän aikana runsaasti lyhyitä ja vapaamuotoisia tarinoita, toiveita, ideoita, kokemuksia sekä ehdotuksia pyöräilyn ja muunlaisenkin rullailun kehittämiseksi Helsingissä.

Hienoja ideoita roppakaupalla

Ideoita, toiveita tai tarinoita saatiin kerättyä mukavasti kuutisenkymmentä ja mukana oli jopa kiitoksia pyöräilyyn ja kevyeen liikenteeseen satsaamisesta. Hienoja ja varmasti toteuttamiskelpoisia ideoita olivat esimerkiksi pyöräilyn liikennesääntökirjanen kaupunkilaisille ja vesihana skeittiparkin viereen. Turisteille ehdotettiin pyöräillen toteutettavia kaupunkikierroksia. Ehdotettiin myös säännöllisiä bikestorming-tilaisuuksia, joissa kerättäisiin vaikkapa kahvikuppipalkalla kaupunkilaisten ajatuksia kehittämistarpeista.

Tiedottamisen lisäämistä ehdotettiin lääkkeeksi ongelmien vähentämiseksi kevyessä liikenteessä. Asenteisiin voisi vaikuttaa myös esimerkiksi merkitsemällä ajoradan silloin, jos se on tarkoitettu myös pyöräilijöiden käyttöön.

Toiveita riitti uusista pyöräilyväylistä tasaisempiin reitteihin, kanttikivien poistamiseen ja huoltopisteiden lisäämiseen. Pyöräparkkeja ja baanoja tarvittaisiin lisää ja pyöräteiden laatua pitäisi parantaa lähiöissä. Liikkumisen turvallisuutta pitäisi kehittää edelleen. Kaupunkiin kaivattaisiin myös enemmän pyöräilyteemaisia tapahtumia.

Ideoista varmasti hyötyä jatkossa hyötyä kestävän kaupunkiliikenteen suunnittelussa.

Osallistujien kesken arvottiin kaksi potkulautaa sekä pyöräilyaineisia tuotepaketteja. Onnekkaille potkulautojen voittajille on jo ilmoitettu henkilökohtaisesti.

Teksti: Dakota Lavento

rullailutyopaja