abstractright abstractright
Uutiset

Liikenne sähköistyy pohjoismaissa

Kaikki pohjoismaat ovat tunnistaneet sähköautoilun kuuluvan osaksi tulevaa liikennejärjestelmää, mutta kehitys sekä panostaminen asian edistämiseksi vaihtelee maittain. Tutustuimme syksyn aikana Norjan, Ruotsin ja Tanskan tavoitteisiin ja keinoihin edistää liikenteen sähköistymistä.

Lokakuussa vierailimme opintomatkalla Oslossa ja Göteborgissa, jolloin näkökulmana oli yleisesti sähköautoilun edistäminen Norjassa ja Ruotsissa. Joulukuussa puolestaan perehdyimme Helsingin kaupungin rakennusviraston toimeksiannosta latauspisteiden toteutusmalleihin ja ratkaisuihin Oslossa, Tukholmassa ja Kööpenhaminassa.

Suomessa ladattavien ajoneuvojen määrä on tällä hetkellä noin 1 500, joista täyssähköautoja on 40 prosenttia. Norjassa ladattavien ajoneuvojen määrä on huimat 75 000 ajoneuvoa, Ruotsissa 15 000 ajoneuvoa ja Tanskassa 4 500 ajoneuvoa.

Norjan sähköisten ajoneuvojen kasvu perustuu lähes yksinomaan yksityisautojen käyttövoiman muutokseen, jota tuetaan vahvasti valtion ja kaupunkien toimesta. Norjassa sähköautot ovat vapautettuja mm. arvonlisäverosta, tietulleista, lauttamaksuista sekä pysäköintimaksuista. Tanskassa puolestaan kasvu nojautuu vahvasti kaupunkien ja yritysten omien ajoneuvojen sähköistämiseen. Kööpenhaminassa on myös julkisesti tarjolla sähkökäyttöisiä yhteiskäyttöautoja sekä polkupyöriä. Ruotsin Göteborgissa, Volvon kotikaupungissa, uskotaan sähkövoimalla kulkevien bussien yleistymiseen.

Suomen valtiolla ja kaupungeilla on hyvät mahdollisuudet oppia muiden maiden kokemuksista. Näitä oppeja kävimme omaksumassa Pohjoismaihin suuntautuneilla opintomatkoilla syksyn aikana. Kanssamme matkoille osallistui edustajia liikenne- ja viestintäministeriöstä, kaupungeilta, maakuntaliitosta sekä energiayhtiöstä. Matkoilla karttunut kokemus on osaltaan kasvattanut näkemystämme sähköisen liikenteen roolista osana tulevaisuuden liikennejärjestelmää sekä siitä kuinka sähkökäyttöisten kulkuvälineiden yleistyminen tulisi huomioida kaupunkiympäristön suunnittelussa.