abstractright abstractright
Uutiset

Kun logistiikka toimii, niin rakentaminenkin sujuu

Sito vastaa logistiikkaoperaattorina siitä, että Jätkäsaaressa, Kalasatamassa ja Kruunuvuorenrannassa on hyvä sekä asua että rakentaa.

Sito ohjaa logistiikkaoperaattorina Helsingin uusien rantakaupunginosien rakentamislogistiikkaa. Tilaaja on Helsingin Rakennusviraston katu- ja puisto-osasto. Sopimus on toistaiseksi voimassaoleva ja tarkoituksena on, että se jatkuu ainakin 3-4 vuotta.

Sitolle logistiikkaoperaattorina toimiminen on päänavaus. Suomen kokoisessa maassa ei vielä oikein ollutkaan alueellisesti ja vaativuustasoltaan niin vaativia rakennushankkeita, että ne olisivat edellyttäneet erillisen logistiikkaoperaattorin nimeämistä. Jätkäsaaressa, Kalasatamassa ja Kruunuvuorenrannassa se on kuitenkin välttämätöntä, sillä alueella asutaan ja työskennellään rakentamisen seassa. Esimerkiksi Kalasataman asuinkortteleiden rakentaminen alkoi vasta 2011 ja tämän vuoden alussa siellä asui jo 1500 asukasta.

Logistiikkaoperaattori on onnistunut sitä paremmin, mitä vähemmän sen päivittäistä työskentelyä huomaa. Toimintasuunnitelma on laadittava siten, että arkinen rakentaminen sujuu ympäristöä vahingoittamatta, asukkaita ja alueen muita toimijoita mahdollisimman vähän häiriten, turvallisuudesta tinkimättä  siten, että aikatauluissa pysytään ja rakentajilla on parhaat mahdolliset toimintaedellytykset.

Rakentaminen toimii siis kuin hyvin öljytty koneisto

Asukkaiden elämä pidetään mahdollisimman häiriöttömänä varmistamalla liikenteen toimiminen liikennejärjestelyin, väliaikaisella valaistuksella ja kävely- ja pyöräilyteiden kunnossapidolla. Operaattori pitää myös asukkaita ja ajan tasalla rakentamisessa tapahtuvista muutoksista.

Logistiikkaoperaattorin toimintaa johtaa kokopäiväinen projektipäällikkö. Kolme valvojaa kiertää alueilla päivittäin valvovamassa, että logistiikka toimii ja liikennesuunnitelmaa noudatetaan.

Teksti: Dakota Lavento

Kuva Taru Hanski/Sito Rakennuttajat Oy:
Kalasataman sydämeksi muodostuvan Redin rakentamisen käynnistyminen on tuonut mukanaan mielenkiintoisten väliaikaisten kiertoteiden reitin Helsingin keskustasta itään matkaaville.