abstractright abstractright
Uutiset

Kaupunkimalli on digitaalinen käyttöliittymä älykkääseen kaupunkiin

Espoon kaupunki ja Sito Oy yhteistyökumppaneineen hakevat RYM Oy:n EUE-ohjelmassa edelläkävijyyttä kaupunkisuunnittelun ja –rakentamisen digitalisoinnissa. Keskeinen ratkaisu tähän on kaupungin prosesseihin tiiviisti liittyvä kaupunkimalli, joka mahdollistaa aidon ja monipuolisen vuorovaikutuksen.

– Kaupunkimalli on meidän ajattelussamme jatkuvasti päivittyvä virtuaalikaupunki, joka toimii palvelualustana kaikenlaisille palveluinnovaatioille. Tämä edellyttää sitä, että tieto on kaikkien ulottuvilla avoimissa rajapinnoissa, korostaa Sito Oy:n digitaalisten palvelujen johtaja Kari Tuukkanen.

Kaupunkikehittämisessä jos missään on Tuukkasen mukaan katsottava rohkeasti eteenpäin ja vastattava tulevaisuuden haasteisiin. – Kun esimerkiksi robottiautot tulevat ehkä 5-7 vuoden sisällä, klassinen autonavigaattorin kartta ei enää riitä. Ne tarvitsevat toimiakseen kolmiulotteisen HD-kartan ja dynaamisesti päivittyvän kolmiulotteisen mallin rakennetusta ympäristöstämme sekä reaaliaikaiset liikenne- pysäköinti yms. tiedot, Tuukkanen visioi.

Avoin kaupunkimalli Espoon ydinalueille

EUE-ohjelman RIE (Regional Innovation Environment) -työpaketissa kaupunkimallintamisen kehityskohteena on Espoon 3T-alue (Tapiola, Otaniemi, Keilaniemi) ja siihen kytkeytyvä Länsimetron kehityskäytävä. Siellä on tarkoitus pilotoida alueellista tietomallia ja samalla osoittaa, miten avoin kaupunkimalli konkreettisesti palvelee kaupunkikehitystä ja sen ympärille rakentuvaa innovaatiotoimintaa ja kansalaispalveluja.