abstractright abstractright
Uutiset

Kuopiossa positiivisen kehityksen noidankehä

Kuopiossa rakennetaan vilkkaasti uusia asuntoja ja näköpiirissä on myös muunlaisia suuria investointeja. Siton Rakennuttamistoimialalle kuopiolaisten hyvä vire tarkoittaa töitä pitkälle vuoteen 2016.

Kuopiossa on ollut jo useamman vuoden ajan käynnissä suorastaan positiivisen kehityksen noidankehä muun maan matalasuhdanteesta huolimatta. Suuret, jo ennalta sovitut infra- ja rakennushankkeet ovat tuoneet sekä investointeja että työtä alueelle. Toisaalta työpaikkojen massamenetyksiltä on vältytty, sillä kokonaisia tehtaita ei ole jouduttu sulkemaan.

Infra- ja rakennusalalla on tapahtunut paljon. Kuopion Saaristokaupungin asuntomessuja 2010 pidetään yhä yksinä viime vuosien onnistuneimpina ja asuntoaluetta rakennetaan edelleen. Kun se on valmis, se tarjoaa kodin 14 000:lle kuopiolaiselle. Suuret liikekeskushankkeet Ikean ja Ikanon ympärillä ovat tuoneet kaupunkiin paljon säpinää. Kuopion tori on pistetty vähitellen aivan uuteen uskoon. Kallansiltojen pitkään odotettu parannushanke valmistui viime vuonna. Kuopion yliopistollisesta sairaalasta tulee peruskorjauksen ansiosta seuraavalla vuosikymmenellä yksi Euroopan moderneimmista sairaaloista.

Tänä vuonna on kohistu myös Sorsasaloon suunnitellusta uudesta sellutehtaasta. Toteutuessaan noin 1,5 miljardia maksava Finnpulpin sellutehdas olisi Suomen metsäteollisuuden arvokkain investointi.

Kymmeniätuhansia uusia asuntoja

Myös asuntoja Kuopioon rakennetaan tasaiseen tahtiin. Väestö kasvaa 700-1000 asukkaan vuosivauhtia ja vuonna 2020 kuopiolaisia pitäisi olla jo 150 000. Kuopio kaavailee mm. Neulaniemeen kokonaan uutta kaupunginosaa, jonka rakentaminen alkaisi ehkä kymmenen vuoden kuluttua. – Uuden asuin-, liike- ja teollisuusalueen rakentaminen käynnistyy infran rakentamisella, johon kaupunki on valmis panostammaan 50 M€. Neulaniemeen tulee 36 000 ihmisen koti ja työpaikka, Siton infrarakennuttamisen projektijohtaja Yrjö Kuronen kertoo.

Yrjö Kurosta hanke toki kiinnostaa, vaikka nyt rakennuttajien tilauskirjat ovatkin mukavalla mallilla. Kuopiossa ei nimittäin ole tonttipulaa ja asuntoja rakennetaan sen kun ennätetään. Pohjola Kiinteistösijoitus Oy rakennuttaa parhaillaan Saaristokaupunkiin 28:n asunnon vuokrakerrostaloa. Asunto Oy Kuopion Siltakaaren rakentaa NCC ja kohteen valvonnasta vastaa Sito Rakennuttajat Oy. Asukkaat pääsevät muuttamaan uusiin koteihinsa syksyllä 2015.

Ensi vuoden syksyllä valmistuvat seuraavat Pohjolan rakennuttamaa ja Siton valvomaa kohdetta: myöskin NCC:n urakoima kahden talon ja 58:n asunnon Asunto Oy Kuopion Papinpiha, YIT:n Asunto Oy Gustavinkartano, jossa on 50 asuntoa ja 500 m2 liiketiloja sekä 45:n asunnon Asunto Oy Kuopion Villa Puijo.

Työn alla oleva ja kolmen alkavan uudiskohteen valvontasopimukset antavat työtä merkittävän osan Kuopion toimiston rakennuttamiseen pitkälti ensi vuoteen.

Kohteiden rakennuttajana ja valvojana  Sito on Rakennuttajatoimisto Ratek Oy:n yrityskaupan kautta pitkäaikainen yhteistyökumppani OP-ryhmälle ja Pohjola Kiinteistösijoitus Oy:lle. – Aikaisempia kohteita ovat olleet mm. entiseen Pohjola-taloon tehty peruskorjaus Suomen Terveystalo Oy:lle, johon tulivat vastaanottotilat, päiväsairaala ja kuvantamispalvelut sekä Kiinteistö Oy Kuopion Tekniaan valmistunut 3000 neliön puhelinpalvelukeskus OP-ryhmälle. Rakennuttajapäällikkö Kari Kangasmaan kanssa on vuosien mittaan ollut mukava tehdä työtä, Kuronen sanoo ja kiittää sujuvasta ja luottamuksellisesta yhteistyöstä molempiin suuntiin.

Kuopiossa työskentelee rakennutamistehtävissä Yrjö Kurosen lisäksi projektinjohtaja Kari Raatikainen sekä projektipäälliköt Aatu Airaksinen ja  Anna Railo.

Teksti: Dakota Lavento