abstractright abstractright
Uutiset

Sito ansiokkaasti mukana luomassa tietomallikäytäntöjä ja tulevaisuuden toimintatapoja

Tietomallinnusseminaarissa ”InfraBIM – tie tulevaisuuteen” esiteltiin Suomessa ensimmäistä kertaa järjestetyn oppisopimustyyppisen BIM-koulutuksen tuloksia. Koulutukseen osallistuneet alan ammattilaiset ovat tehneet yrityksissään BIM-kehittämisprojekteja, joiden keskeisiä tuloksia esiteltiin 22.1.2015.

Koulutukseen osallistui 60 opiskelijaa Helsingissä, Tampereella ja Oulussa. Sitosta koulutukseen osallistui viisi henkilöä – Annika Jalonen, Ville Pöysti, Jani Liukkonen, Liisa Kemppainen ja Ilkka Tieaho – hyvällä menestyksellä. Ohjaajina olivat Taina Kuparinen ja Juha Liukas.

Liisa Kemppainen ja Ilkka Tieaho pitivät esitykset seminaarissa. Ilkka Tieaho palkittiin 300 euron stipendillä parhaasta opinnäytetyöstä, Liisa Kemppainen ja Jani Liukkonen kunniakirjalla sekä Sito innovatiivisesta ja aktiivisesta osallistumisesta infra-alan BIM-kehittämiseen.

Sitolaisten kehitysprojektit olivat aiheiltaan monipuolisia. Niissä käsiteltiin katu-, rata- ja tiesuunnittelua, väyläsuunnitelmien havainnollistamista, tietomallinnuksen jalkauttamista ja koulutus- ja kehitystöitä. Yhteisenä tavoitteena kaikissa projekteissa oli synnyttää konkreettisia ratkaisuehdotuksia ja ohjeita tietomallinnuksen tuomiin haasteisiin.

Kehitysprojekteissa onnistuttiin hyvin ja raportit olivat selkeästi hyödyllisiä. Koulutuksen aikana päästiin näkemään hankeen eri osapuolien suhtautumista tietomallinnukseen. Prosessien kehityksen kannalta on tärkeää teitää muiden tavoitteet ja näkemykset, jotta toimintatapoja voisi parantaa mahdollisimman tehokkaasti ja monipuolisesti.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että koulutukseen osallistuttiin hyvällä meiningillä ja tarvittavalla vakavuudella. Siton strategian mukaan vuonna 2017 80% suunnittelutoimeksiannoista on tietomallipohjaisia hankkeita. Sito on tällä hetkellä edelläkävijä tietomallinnuksessa, ja mikäli edelläkävijän rooli halutaan säilyttää, niin se vaatii jatkossakin vastaavaa omistautumista ja osallistumista.

Aktiivinen ja ennakkoluuloton ote tietomallinnukseen on tulevaisuuden kannattavuuden ja kilpailukyvyn kannalta ratkaisevassa asemassa – nyt pitää uskaltaa uudistua ja vaikuttaa.

Aiheeseen voi tutustua ja vaikuttaa osoitteissa http://www.buildingsmart.fi sekä http://www.infrabim.fi